Treći partner za spas KAP-a

Bez autora
Oct 19 2011

Uključivanje trećeg partnera u Kombinat aluminijuma Podgorica jedan je od tri modela rješavanja krize u toj kompaniji. Postoje tri modela rješavanja problema u KAP-u, ali nije pojašnjeno šta podrazumjevaju druga dva. Tri varijante stoje na stolu i sve tri su realne, uključujući varijantu privlačenje treće strane. Baš zato u protokolu se pojavila tačka da u najkraćem periodu treba pronaći rješenje za KAP. Ruski vlasnik je u KAP do sada uložio 300 miliona eura, ali je ekonomska kriza ostavila pečat na rad te kompanije. Vlada će pokušati da dođe do rješenja uključujući i trećeg partnera. Interes je i Crne Gore i Rusije da se problem u KAP-u riješi. Pogrešan utisak stvoren je u javnosti da je Vlada pomagala ruskom investitoru. Ne radi se ni o kakvoj pomoći nekom privilegovanom investitoru, a KAP je važan privredni subjekat u kojem radi veliki broj crnogorskih građana.

Treći partner za spas KAP-aUključivanje trećeg partnera u Kombinat aluminijuma Podgorica jedan je od tri modela rješavanja krize u toj kompaniji, saopštili su nakon susreta crnogorski ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Milan Roćen i ministar za vanredne situacije Ruske Federacije Sergej Šojgu.

Šojgu je rekao da postoje tri modela rješavanja problema u KAP-u, ali nije pojasnio šta podrazumjevaju druga dva.

"Tri varijante stoje na stolu i sve tri su realne, uključujući varijantu privlačenje treće strane. Baš zato u protokolu se pojavila tačka da u najkraćem periodu treba pronaći rješenje za KAP", saopštio je Šojgu.

On je ipak podsjetio da je Ruski vlasnik u KAP do sada uložio 300 miliona eura, ali i dodao da je ekonomska kriza ostavila pečat na rad te kompanije.

Na insistiranje novinara da pojasni šta su druga dva modela za spas KAP-a, Roćen je saopštio da to nije u nadležnosti dvojice ministara, pa o tome i nemaju sve informacije. "Ipak Vlada će pokušati da dođe do rješenja uključujući i trećeg partnera", saopštio je Roćen.

On kaže da je interes i Crne Gore i Rusije da se problem u KAP-u riješi. Ministar inostranih kaže i da je pogrešan utisak stvoren u javnosti da je Vlada pomagala ruskom investitoru. "Ne radi se ni o kakvoj pomoći nekom privilegovanom investitoru", poručio je Roćen i ponovio da je KAP važan privredni subjekat u kojem radi veliki broj crnogorskih građana.

Roćen i Šojgu potpisali su Protokol Petog zasijedanja Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju izmedju Crne Gore i Ruske Federacije, koji znači i što brže rješavanje otvorenih problema među kojim su KAP i Zavala.

Dogovoreno je i formiranje dvije radne grupe jednu za turizam i poljoprivredu drugu za energetiku.

Ruski ministra kaže da su investitori iz te države zainteresovani za ulaganja u energetiku, posebno u izgradnju hidroelektrana. "U slučaju realizacije tih projekata Crna Gora Može postati izvoznik struje u regionu", poručio je Špojgu.

Bilo je riječi i o uključivanju ruska kompanija Koks u rješavanje problema u nikšićkoj Željezari.

Na sastanku je kaže Roćen bilo riječi i o ukuljučivanju Crne Gore južni dio ruskog gasovoda.

Ministri su ocijenili i da treba što prije naći rješenje za problem na Zavali iako crnogorska i ruska Vlada nijesu direktno uključenje u taj problem.

Sve više ruskih turista

Turizam je jedna od oblasti gdje Crna Gora i Rusija imaju dobru saradnju zaključili su Roćen i Šojgu.

Roćen je podsjetio da je za devet mjeseci Crnu Goru posjetilo 235 hiljada ruskih turista dok je pročle godine taj broj iznosio 150.000 hiljada.

"U zadnjih deset godina broj ruskih turista je sa 18.000, porastao na 300.000 koliko bi ih moglo da bude do kraja ove godine. Treba preduzeti sve da se ti ruski turisti zadrže u Crnoj Gori i da se poveća broj njihovih noćenja", zaključio je Šojgu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik